Юнкер

ЕС протестира срещу американските мита за стомана и алуминий

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази протест срещу плановете на американския президент Доналд Тръмп да въведе вносни мита за стоманата и алуминия. Юнкер обеща контрамерки. Те биха били в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО).

„Много съжаляваме за тази стъпка, която изглежда като изключителна намеса с цел да се защити американската промишленост и няма никаква връзка с националната сигурност“, заяви Юнкер. „Ние няма да седим със скръстени ръце, когато нашата собствена промишленост страда от несправедливи мерки, които поставят под заплаха хиляди европейски работни места“, добавя Юнкер. „ЕС ще реагира решително и съразмерно за защита на своите интереси“.

Aмериканският президент Доналд Тръмп заяви в понеделник, че не възразява срещу въвеждането на мита върху вноса на стомана от други страни, тъй като това би подкрепило американските производители.

„Искам да върна стоманодобивната промишленост обратно в нашата страна. Ако за това са нужни мита, нека така да бъде. Вероятно американската стомана ще поскъпне, но поне ще имаме работни места“, коментира Тръмп по време на срещата си с губернаторите в Белия дом.

Още на 19 февруари Бригита Циприс, която е министър на икономиката и енергетиката на Германия, нарече неоснователно предложението на Министерството на търговията на САЩ да вдигне вносното мито за стоманата.

„Ние не смятаме, че европейският или дори германският износ на стомана към САЩ би могъл да заплашва националната сигурност на САЩ и няма никакви основания за каквито и да е едностранни ограничения“, заяви Циприс.

Тя призова и да се потърси опора върху нормите на Световната търговска организация за решаване на проблема.

На 16 февруари американското Министерство на търговията предложи на президента на САЩ Доналд Тръмп да вземе протекционистични мерки срещу чуждите доставки на алуминий и стомана в САЩ.

В случая със стоманата бяха разработени три варианта. Единият от тях включваше въвеждането на мито, възлизащо „на 24% от целия износ на стомана от всички страни“, а вторият на „най-малко 53% от целия експорт от 12 конкретни страни (Бразилия, Виетнам , Египет, Индия, Китай, Южна Корея, Коста Рика, Малайзия, Русия, Тайланд, Турция и Южна Африка).

Третото предложение включваше създаването на квоти от страни, които да плащат мито в размер на 100% от износа си в САЩ през 2017 г. Според изискването на американските закони Тръмп трябва да вземе решение по това предложение до 11 април.

- реклама -