Федерика Могерини позиция ЕС Венецуела

ЕС призова за политическо, мирно и демократично решение на кризата във Венецуела

„Политическо, мирно и демократично решение“ чрез организиране на нови избори“ – това е единственият възможен изход, ако искаме да се избегнат повече страдания и хаотичен и опасен процес“.

Това каза еврокомисарят по външна политика Федерика Могерини на среща на европейско-латиноамериканската контактна група за Венецуела в Монтевидео.

Могерини съобщи, че е уведомила ООН, постоянните членове на Съвета за сигурност, Ватикана, няколко страни от региона и други международни играчи за създаването на групата и ще продължи тези контакти.

„Смятаме, че една международна инициатива е важна за подпомагане на един мирен и демократичен изход от кризата. За тази цел един общ и съгласуван подход от регионални и международни актьори е от решаващо значение“, добави тя.

„Целта на тази контактна група не е да налага процеси и решения на венецуелците. Ясно е, че решението на тази криза трябва да дойде от венецуелците“, каза Могерини, цитирана от ТАСС.

По думите й участниците в контактната група не се готвят да организират преки преговори между страните по конфликта във Венецуела.

„Може да имаме различни мнения за причините за кризата. Целта ни обаче е една – да допринесем за нейното мирно и политическо решение“, заяви Могерини.

- реклама -