сн. БГНЕС

ЕС призова за незабавно спиране на ескалацията на насилието на Западния бряг

Европейският съюз обяви необходимостта от незабавно спиране на ескалацията на насилието на Западния бряг, включително в Източен Йерусалим, както и в ивицата Газа и около нея, съобщава ТАСС, позовавайки се на изявление, публикувано на уебсайта на службата за външна политика на ЕС.

„Ракетните атаки срещу цивилни граждани в Израел от Газа са абсолютно неприемливи и подхранват динамиката на ескалация. Всички лидери носят отговорност да действат срещу екстремисти. Статуквото на светите места трябва да се спазва изцяло“, се казва в документа.

В текста се подчертава също, че предотвратяването на по-нататъшни жертви сред цивилното население е универсален приоритет.

Според палестинския вестник „Ал-Кудс“ по-рано израелските служители на реда насилствено са изгонили поклонниците от джамията Ал Акса в Източен Йерусалим. В понеделник бригадите „Иззадин ал Касам“ излязоха с изявление, призовавайки израелските власти да изтеглят всички служители по сигурността от Храмовия хълм и района на Шейх Джара до 18:00 часа на 10 май, както и да освободят всички задържани по време на скорошните сблъсъци.

Според израелските военни след това от ивицата Газа в Израел са изстреляни над 150 ракети, някои от които са прихванати от израелската армия. Израел отговори с поразени цели на радикали в Газа.

- реклама -