ЕС

ЕС призова Турция да спазва демокрацията и спиране на политическите арести

Остър тон

Европейският съюз отправи нов и силен призив към Турция да възстанови политическия диалог с опозиционните групи и да запази демокрацията в страната, описвайки последните събития в нея като „изключително тревожни“, предаде Reuters.

„ЕС и държавите-членки призовават Турция да запази парламентарната демокрация, включително и уважението към човешките права, върховенството на закона, основните свободи и правото на всеки на справедлив съд, също така в съответствие с ангажиментите й като страна-кандидат за членство“

Това се казва в изявлението, разпространено от Върховния представител на ЕС за външната политика и въпросите за сигурност Федерика Могерини.

В текста се казва още, че Брюксел продължава да следи ситуацията в Турция отблизо.

Арестите през последната седмица

Миналата седмица усилията на полицията в Турция бяха фокусирани върху арести на политици от прокюрдските организации. В това число зад решетките попадна и кметицата на Диарбекир.

В същото време в страната все по-отчетливо се изговаря въпроса за връщането на смъртното наказание. Редица държави предупредиха Анкара, че това ще блокира преговорите за членство в ЕС.

- реклама -