ЕС Федерика Могерини посланици Венецуела криза

ЕС призова да не се правят прибързани заключения за инцидентите в Оманския залив

Външните министри на страните от ЕС предупредиха да не се правят прибързани заключения относно неотдавнашните бомбени атаки срещу два танкера в Оманския залив, за които САЩ Великобритания, Саудитска Арабия и Израел обвиняват Иран, предаде ДПА.

Преди днешната среща на Съвета по външни работи на ЕС в Люксембург шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини каза, че сега не е време да се прибягва към действия без точна информация. „Необходими са максимална сдържаност и благоразумие“, подчерта тя.

Германският външен министър Хайко Маас каза, че Берлин все още не е стигнал до окончателно заключение кой е виновен. „Знаем за сведенията на американското и на британското разузнаване, сравняваме ги с нашата информация. Ние също събираме данни и ще ги обменим с нашите партньори. По такива въпроси е необходима щателност“, каза Маас, цитиран от ДПА и ТАСС.

Той призова всички страни в региона да дадат принос за деескалация на изострящия се конфликт. „Всички казват: не искаме война, но никой в действителност не прави нищо за това. Така не става. Дойде време за дипломация“, подчерта Маас.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн, цитиран от ДПА, припомни случая с нахлуването в Ирак през 2003 г., което бе оправдано с оказала се погрешна информация на западните разузнавания за наличие в Ирак на оръжия за масово унищожение. Той подкрепи призива на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за независимо разследване на инцидентите с танкерите.

„Съветът за сигурност на ООН трябва да проведе международно разследване, иначе за какво е нужен той? Европейският съюз подкрепя и смята за необходимо провеждането на такова разследване“, подчерта Аселборн. Говорейки за нарастването на напрежението в Близкия изток като цяло, той каза, че то се подхранва от противоборството между Иран и Саудитска Арабия и призова да не се допусне военен конфликт между тях, който би бил глобална катастрофа.

Няколко външни министри посочиха, че този въпрос трябва да бъде отделен от опитите да се спаси ядреното споразумение с Иран, след като САЩ се оттеглиха от него преди година. „Ако се опитаме да сложим всички проблеми в един пакет, се получава голяма бъркотия“, каза словашкият външен министър Мирослав Лайчак. А холандският му колега Стеф Блок каза, че „ядреното споразумение (с Иран) трябва да бъде оценявано според спазването му“.

Хайко Маас обаче добави, че последните инциденти, разбира се, правят усилията за спасяването на споразумението „по-трудни“.

Източник: БТА

- реклама -