Европа съдебната система Евробарометър докладите Хашоги ЕС Брюксел превозвачи Деня на Европа земеделски санкции Русия продължение ЕС БРекзит Великобритания европейски парламент избори решение икономика, Зелена сделка, правителство, решение, мерки, Северна Македония, Албания

ЕС препоръча да се активизира сътрудничеството с Турция

Съветът на Европейския съюз взе решение да се активизира политическият и икономическият диалог с Турция в отговор на действията на Анкара по деескалацията около Кипър. Все пак беше отправено предупреждение за възможно въвеждане на нови санкции, ако ситуацията се промени, се казва в разпространено изявление след срещата на върха на лидерите на държавите от ЕС по отношенията с Турция.

„Ние приветстваме неотдавнашната деескалация в Източното Средиземноморие, благодарение на прекратяването на незаконните сондажни дейности, възобновяването на двустранните преговори с Гърция и предстоящите преговори по кипърския проблем под егидата на ООН”, се казва в документа.

С цел укрепване на тази положителна динамика ЕС има готовност да започне с Турция поетапен, пропорционален и обратим диалог за активизиране на сътрудничеството в редица области.

Европейският съюз ще вземе допълнителни решения на заседанието на Европейския съвет през юни, се казва в заключенията от срещата на върха.

На днешното си заседание на Съвета на ЕС в Брюксел се планираше да бъдат обсъдени отношенията с Турция и Русия и борбата с COVID-19. /

- реклама -