ЕК втора вълна коронавирус мерки ваксина

ЕС предлага въвеждане на обща система на тестване за COVID-19

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи на страните от ЕС да унифицират системата за тестване за COVID-19. Идеята е да използват експресни тестове за бързо идентифициране и изолиране на носителите на вируса.

„В момента изследователите разработват бързи тестове, по-специално въз основа на анализ на слюнката, които трябва да помогнат на властите да идентифицират по-бързо заразените и да ги изолират по-бързо“, каза ръководителят на Европейския съвет в ефира на радиостанция RTL.

Затварянето на границите в рамките на ЕС няма да помогне за справяне с втората вълна на коронавируса в Европа, каза той. „Изправени сме пред мощна втора вълна на вируса, въпреки че не всичко е известно за самия вирус и загадките остават“, каза Мишел.

Той отбеляза, че много страни от ЕС разглеждат сценарий за повторно блокиране – нова обща самоизолация. „Но това ще има сериозни икономически, социални и психологически последици“, предупреди Мишел.

Алтернатива на затварянето може да бъде внедряването на ефективна система за тестване на общоевропейско ниво.

За това, според ръководителя на Европейския съвет, е необходимо „да има бързи тестове, които не изискват такова логистично усилие и дълъг период на изчакване“.

Мишел добави, че на предстоящата в четвъртък видеоконференция на европейските лидери се планира да се обсъди унифицирането на тестовете за COVID-19 и координацията в тази област, както и въпросите за бъдещата ваксинация.

Мишел също отбеляза, че много европейски лидери са съгласни, че общоевропейската система за тестване може да бъде по-ефективна от националната.

- реклама -