Говорител ЕК Юнкер писмо Бойко Борисов избори механизъм чл.50 великобритания приоритети Каталуния референдум защита тероризъм мерки

ЕС предлага да приеме 25 000 мигранти от Африка и Близкия изток

Държавите – членки на ЕС, са се ангажирали да приемат 25 000 бежанци директно от Африка и Близкия изток през следващите две години. Това заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос в Люксембург, където днес имаше среща на министрите на вътрешните работи на страните членки, предаде Франс прес.

„Предлагайки законни пътища, няма да има вече нужда хората да си рискуват живота и да се оставят в ръцете на каналджии“, каза Аврамопулос.

Европейската комисия си постави за цел през следващите две години ЕС да намери „сигурна и законна“ алтернатива на опасното пресичане на Средиземно море чрез приемането на 50 000 бежанци.

За разлика от спорните пренастанявания на кандидати за убежище от Италия и Гърция, установени със задължителни квоти, този път приемането на бежанци ще става на доброволен принцип. ЕК отдели 500 милиона евро, за да подпомогне желаещите страни – по 10 000 евро на приет човек.

Източник: БТА

- реклама -