ЕС: Повече от половината водни зони за плуване в България са с отлично качество

Европейската агенция за опазване на околната среда (ЕАОС) оцени като отлични показателите за чистота в 60% процента от водните зони, обозначени като годни за плуване в България. Докладът на агенцията е за 2020 г.

96 са зоните, които са обект на постоянен мониторинг от страна на еколозите на ЕС. 92 от тях са крайбрежни в България, 58 отговарят на качеството “отлично”, докато останалите влизат в показателя “добро”. Това е втора поредна година, в която наблюдаваните водни показатели извеждат страната ни от категорията на държавите, които имат едва “задоволително” качество на конкретни обекти.

На първо място в класацията – с “отличните” 100 от 100 показатели застава Кипър, следван от Гърция, Малта, Хърватия и Австрия със средно до 95 на сто. Със своите 60,4% източници с “шестица” от ЕС, България застава в средата на класацията, между Словакия (56,3%) и Естония (62,7%), много зад европейската страна с най-дълго крайбрежие – Франция (77,5%).

Според ЕАОС 83% от крайбрежните и вътрешни обекти в Европа са били “отлични” през 2020 г., в съответствие с последните години. Само 1,3% от тестваните обекти, или 296 на целия континент, са оценени като “негодни”, в сравнение с около 2% през 2013 г. Крайбрежните обекти дават по-добри показатели от вътрешните, като 85% и 78% са класифицирани като “отлични”.

- реклама -