epa04322753 People carry a stretcher with a bodybag past a debris of Boeing 777 Malaysia Airlines flight MH17 airplane, which crashed during flying over the eastern Ukraine region, at the crash site near Donetsk, Ukraine, 19 July 2014. A Malaysia Airlines Boeing 777 with more than 280 passengers on board crashed in eastern Ukraine on 17 July. The plane went down between the city of Donetsk and the Russian border, an area that has seen heavy fighting between separatists and Ukrainian government forces. EPA/ANASTASIA VLASOVA EPA/ANASTASIA VLASOVA

ЕС поиска помощ в разследването на свалянето на малайзийския самолет над Украйна

Европейският съюз призова всички държави да съдействат за разследване на катастрофата на малайзийския Боинг, свалени над Украйна преди 3 години, за да може всички виновни да понесат наказание.

В изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини се казва, че „ЕС и неговите членове изразяват пълна подкрепа на работата на съвместната следствена група и приветстват значителния напредък, постигнат миналата година. Това е от решаващо значение, за да могат следователите, които се опитват да установят индивидуалната отговорност, да приключат работата си задълбочено и независимо”.

Могерини изтъква, че „за да се гарантира, че всички, отговорни за унищожаването на самолета, ще бъдат привлечени към съдебна отговорност, следствената група се нуждае от системната помощ на международната общност”.

„Очакваме, че всички държави, които имат възможност да помогнат на следствието и правосъдието, ще го направят”, подчертава Могерини.

На 5 юли членовете на съвместната следствена група (Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна) се споразумяха наказателното преследване на заподозрените за трагедията да бъде в Холандия с активната международна подкрепа на заинтересуваните страни.

Беше подчертано, че на сегашния етап разследването е в ход, а решението за възбуждане на наказателно дело ще бъде взето от прокуратурата в съответния срок.

Пътническият самолет „Боинг 777” на авикомпания „Малайзийски авиолинии”, който изпълняваше полет МН 17 от Амстредам за Кулала Лумпур, се разби на 17 юли 2014 в източната част на Донецка област.

При катастрофата загинаха всички 298 души на борда. Почти две трети от пътниците бяха холандски граждани.

- реклама -