ядрени отпадъци Турция вредните емисии новинарски ЕК програма образование наука Кристиан Виганд Бяла книга развитие ЕС санкции Русия договора България Македония Еврокомисия, газопровод, България, Австрия

ЕС ще плаща 14,5 млрд. евро годишно за фалшифицирани и пиратски стоки

Производството и разпространението на фалшиви стоки в ЕС постоянно расте. Стойността на търговията с тях възлиза на сумата между 600 млрд. и 1 трилион евро, сочат приблизителните данни.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) твърди, че в момента около 5% от внасяните стоки в ЕС са фалшифицирани или пиратски. При тези условия се отчита загуба от над 800 000 работни места и материални щети на стойност 14,3 млрд. евро на приходите от данъци, включително ДДС и акцизи.

Престъпността включва различни видове измами, подправяне на документи, укриване на данъци или трафик на хора. Предимството е, че се отчитат по-ниски транспортни разходи и заобикаляне на митническия контрол.

Европейската икономическа и социална комисия (ЕИСК) счита, че Европейският съюз не бива повече да подценява заплахата от навлизащите фалшиви стоки на пазара.

Експертите призовават да бъдат подкрепени засегнатите малки и средни предприятия и промишлеността чрез актуализиране, хармонизиране и укрепване на действащата регулаторна рамка.

„Ако не действаме сега, рискуваме многостранни проблеми като неуспех в научните изследвания, иновациите и инвестициите, увреждане на имиджа и качеството, рискове за здравето, безопасността и околната среда, загуба на фискални и парафискални приходи и неуспех да се справим с организираната престъпност“, категоричен е Антонело Пецини, докладчик по становището на ЕИСК за производството на фалшифицирани и пиратски продукти.

- реклама -