ЕС отстъпи пред Великобритания по въпроса за ирландската граница

Европейският съюз е отстъпил пред Великобритания по граничните въпроси за остров Ирландия. Това заяви в Камарата на общините на британския парламент премиерът на Тереза Мей, която представи проект за споразумение относно условията за излизане от Европейския съюз, съгласуван между Лондон и Брюксел.

„ЕС ни направи редица отстъпки … Предложението на Европейския съюз, че митническата зона ще се разпростира само върху Северна Ирландия, е оставено настрана и е заменено с ново временно митническо споразумение, обхващащо цялата територия на Обединеното кралство“, каза Мей. „Ние също така осигурихме гаранции за пълния достъп на бизнеса в Северна Ирландия до целия британски пазар“, добави премиерът.

Тя обърна внимание на факта, че ако няма споразумение за ирландската граница, проектът на споразумението предвижда удължаване на преходния период по Брекзит,

който иначе трябва да приключи на 31 декември 2020 г. Както е посочено в проектоспоразумението, страните могат да прибегнат до тази мярка, ако до юли 2020 г. няма решение за границата между намиращата се в ЕС Република Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. Въпреки това Мей изрази надежда, че няма да има нужда от такава стъпка. „Не искам да удължавам преходния период и не вярвам, че ще имаме нужда от него“, каза британският премиер, цитирана от ТАСС.

Май уведоми парламентаристите, че споразумението, постигнато от британските и европейските преговарящи, одобрено от британския кабинет и 27 европейски посланици в сряда, не е окончателно. „Споразумението, което одобрихме вчера, не е окончателно. Това е проект на споразумение, което предполага, че на 29 март 2019 г. ще излезем от ЕС плавно и под установен ред, определящо параметрите на бъдещи отношения, които отговарят на националните ни интереси“, каза тя.

Преди да влезе в сила, проектоспоразумението трябва да бъде одобрено на срещата на върха на ЕС, насрочена за 25 ноември и след това да получи зелена светлина от парламента на Европейския парламент и британските законодатели.

Последната задача, изглежда, е най-трудната за Мей. Както съобщи вестник „Гардиън“, позовавайки се на член на управляващата консервативна партия, евроскептикът Марк Франсоа, към дадения момент 84 тори са против текста на споразумението. Ако те бъдат подкрепени в това от членове на опозиционната Лейбъристка партия, тогава сделката Брекзит в сегашната й форма няма шанс да се реализира.

- реклама -