Европа съдебната система Евробарометър докладите Хашоги ЕС Брюксел превозвачи Деня на Европа земеделски санкции Русия продължение ЕС БРекзит Великобритания европейски парламент избори решение икономика, Зелена сделка, правителство, решение, мерки, Северна Македония, Албания

ЕС отрече информации за предстоящо намаляване на помощта за Турция

Говорител на ЕС отрече медийните съобщения от вчера, според които блокът се е съгласил на масови нови съкращения на предприсъединителната помощ за Турция.

Германската медийна група Funke заяви, че е видяла писмо от главния дипломат на блока Жозеп Борел, в което обявява 75% намаляване на средствата, които Анкара получава като бъдещ член на ЕС чрез „Инструмента за предприсъединителна помощ“.

„Борел не е изпращал писмо до Европейския парламент, за което се твърди, че съобщава за по-нататъшни съкращения на финансирането по IPA за Турция“, гласи изявление на Петер Стано, водещ говорител на Брюксел по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Стано каза, че медийната организация може би е объркана от писмо, изпратено до член на Европейския парламент, след като те са отправили въпрос за помощта.

„Всички интерпретации в медиите, свързващи фактите и числата, споменати в отговора до парламента на текущите събития или дори на днешната конференция в Либия, са напълно погрешни и подвеждащи“, продължи Стано.

Той добави, че съкращения вече са направени – първо през 2017 г., и отново миналия октомври.

„Няма ново или скорошно решение на бюджетния орган на ЕС за преориентация по предприсъединяването, с изключение на решенията, взети миналата година и които са били обявени и изяснени вече многократно.“

Турция е официално призната като кандидат за пълноправно членство в Европейския съюз от 1999 г., като надлежните преговори започнаха през 2005 г.

След повече от десетилетие продължителни преговори Анкара и Брюксел договориха сделка в разгара на безпрецедентен приток на бежанци към блока през 2016 г. Турция се съгласи да предотврати опита на бежанците да преминат от бреговете й в Гърция, а ЕС ще осигури финансиране да направи това и да ускори преговорите за присъединяване на Турция.

Оттогава обаче нещата отново закъсаха, тъй като Турция беше обвинена, че не се придържа към своята част от сделката. Броят на бежанците, влизащи в ЕС през Турция, се удвои миналата година. Освен това ЕС изрази загриженост относно засилването на авторитаризма от страна на президента Реджеп Тайип Ердоган.

- реклама -