Европа съдебната система Евробарометър докладите Хашоги ЕС Брюксел превозвачи Деня на Европа земеделски санкции Русия продължение ЕС БРекзит Великобритания европейски парламент избори решение икономика, Зелена сделка, правителство, решение, мерки, Северна Македония, Албания

ЕС отложи преговорите за членство на Северна Македония и Албания

Съветът на ЕС не успя днес да постигне единодушие, за да даде дата за начало на присъединителните преговори със Северна Македония и Албания. Еврокомисарят по въпросите на съседството Йоханес Хан изрази увереност, че решение ще бъде взето през октомври.

В заключенията от днешното заседание е записано, че „заради ограниченото време и важността на въпроса Съветът ще обсъди отново темата с цел да постигне ясно и съдържателно решение възможно най-скоро и не по-късно от октомври“ тази година.

Заключенията не предвиждат разделянето на двете държави в преговорния процес.

Хан потвърди, че съпротивата на Германия е била основната причина за днешната липса на решение. Той добави, че вътрешнополитическите събития в Албания също са се отразили на становищата на днешното заседание. Еврокомисарят изрази очакване днешните събития да „разбудят“ не само правителството, но и опозицията в Тирана. Той нарече резултата от заседанието „позитивен шок“.

По думите на Хан „очевидно рано или късно“ Черна гора, Сърбия, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово ще се присъединят към ЕС. Той коментира, че ако ЕС иска да бъде не само платец, но и играч на световната сцена, трябва да започне с действия на Западните Балкани.

За съжаление малцинство от държави в ЕС не подкрепи предложението на Европейската комисия за незабавно начало на преговорите със Скопие и Тирана, заяви еврокомисарят.

Той посочи, че така се поставя под въпрос доверието в ЕС. Политиката на разширяване работи, само когато се основава на собствените заслуги. Днес съществува заплаха за процеса на разширяване. Надявам се времето пред нас да бъде достатъчно държавите да оценят докладите на комисията за напредъка на балканските страни, добави Хан. По неговите думи самият ЕС има интерес от разширяването и преговорите не се предлагат от любезност.

Румънското председателство на Съвета на ЕС уточни, че е предложило заключенията да съдържат текста на ЕК – за незабавно начало на преговорите. Това предложение е било отхвърлено, въпреки че министрите цял ден търсили „подходящия език за подобряване на стабилността в региона“.

- реклама -