Модерна ваксина

ЕС одобри ваксината на „Модерна“ за приложение при хора, навършили пълнолетие

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е решила днес да даде предварително одобрение на ваксината срещу ковид на „Модерна“.

Ваксината получава одобрение за приложение на хора, навършили пълнолетие, се уточнява в съобщение на агенцията в Туитър.

Предстои зелена светлина да бъде дадена и от Европейската комисия. Ваксината на компанията „Модерна“ отново се поставя с две инжекции в рамките на 28 дни една от друга.

Тя ще се прилага на лица над 18-годишна възраст.

От Европейската агенция по лекарствата заявиха, че компанията ще продължи да предоставя резултати от клиничните изпитвания, които ще продължат сумарно две години.

Агенцията по лекарствата добави, че ваксината е била използвана в проучване, включващо около 30 000 души, в което е показала ефикасност от около 94,1%.

„Тази ваксина ни предоставя още един инструмент за преодоляване на настоящата извънредна ситуация. Това е доказателство за усилията и ангажираността на всички участващи, че имаме тази втора положителна препоръка за ваксина по-малко от година след обявяването на коронавирусната пандемия от страна на Световната здравна организация“, заяви изпълнителен директор на EMA Емер Кук.

Договорени са 80 млн. дози от ваксината на „Модерна“, с възможност за поръчка на още 80 милиона.

Това е втората ваксина, която получава одобрение за използване на територията на Европейския съюз.

Преди Коледа беше одобрен препаратът на „Пфайзер“ и „Бионтех“, а на 27 декември започна ваксинацията както у нас, така и в целия ЕС.

 

- реклама -