тестове
сн. БГНЕС

ЕС одобри признаването от страните на антигенни и PCR тестове за коронавирус

Лидерите на 27-те държави от Европейския съюз одобриха използването на антигенни бързи тестове, както и взаимното признаване в цялата общност на резултатите от PCR тестовете за коронавирус. Това се казва в изявлението на срещата на върха на ЕС, която се провежда онлайн тази вечер. В нея участва и българския премиер Борисов.

„Днес държавите-членки единодушно се съгласиха с препоръката на Съвета за установяване на обща рамка за използването на бързи антигенни тестове и взаимното признаване на резултатите от тестовете за COVID-19 в целия ЕС“, се подчертава в съобщението на лидерите.

Документът подчертава, че решението „ще помогне за смекчаване на разпространението на вируса и ще допринесе за гладкото функциониране на вътрешния пазар“. „Взаимното признаване на резултатите от теста за SARS-CoV2 от сертифицирани здравни органи е от съществено значение за улесняване на трансграничното движение, проследяване и лечение на заразените при трансгранични контакти“, посочват още участниците в срещата.

Следователно всички страни от ЕС трябва да приемат резултатите от бързите антигенни тестове и PCR тестовете.

В допълнение, препоръката на Съвета включва „споделяне на стандартизиран набор от данни (чрез цифрова платформа), разработване на общ списък с бързи тестове за COVID-19 за антигени, определяне на приоритети на ситуации за използване на такива тестове (например контакти с потвърдени случаи, групи от огнища) и много други.“

- реклама -