Брекзит депутати избори европарламент Великобритания

ЕС: Очакваме с Борис Джонсън да бъде постигнат уреден Брекзит

Шефове от Европейския съюз заявиха във вторник, че искат да работят със следващия британски премиер Борис Джонсън, за да ратифицират споразумението за Брекзит, подписано от неговия предшественик.

„Очакваме с нетърпение да работим конструктивно с премиера Борис Джонсън, когато той встъпи в длъжност, за да улесни ратифицирането на споразумението за оттегляне и да бъде постигнат уреден Брекзит“, написа в Туитър преговарящият от ЕС Мишел Барние, след като Джонсън бе потвърден като лидер на британската консервативна партия и следователно предстоящ премиер.

„Готови сме също така да преработим договорената декларация за ново партньорство в съответствие с насоките на Европейския съве),“ каза Барние. Той визира необвързващия политически план за бъдещите връзки между ЕС и Великобритания, който британският лидер Тереза Мей подписа през ноември.

Отделно, говорител на президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предаде пожеланията му.

„Г-н Юнкер … иска да поздравя г-н Борис Джонсън за назначаването му за лидер на консервативната и юнионистката партия и за следващ премиер на Обединеното кралство“, каза тя.

„Председателят иска да работи с министър-председателя по възможно най-добрия начин и отвъд това, ще се въздържа от коментари, тъй като новината току-що излезе.“, добави говорителят.

- реклама -