Pfizer, ваксина, производство, доставки

ЕС очаква 200 милиона ваксини на Pfizer/BioNTech през второто тримесечие

Европейската комисия очаква да получи около 200 милиона дози от ваксината на Pfizer/BioNTech за Covid-19 през второто тримесечие, се казва в официално съобщение на комисията, цитирано от Ройтерс.

ЕС се стреми да ваксинира най-малко 255 милиона души, или 70% от пълнолетното си население, до края на лятото, но се сблъсква с критики за бавното разпространение на ваксини. Освен забавянето на доставките от някои производители на лекарства и спънките в плановете за ваксинация, спирането на ваксинациите с ваксината на AstraZeneca поради потенциални здравословни проблеми също влияе върху кампанията на блока.

Досега ЕС не беше обявил колко точно дози от ваксината на Pfizer/BioNTech ще получи през периода от април до юни съгласно двата поверителни договора за доставка с производителите на лекарства.

Очакваните доставки на Pfizer през второто тримесечие ще включват 10 милиона дози, първоначално предвидени през третото и четвъртото тримесечие на тази година, каза комисията.

Съобщението не променя общата прогноза на ЕС за доставки на ваксини от 300 милиона дози през второто тримесечие от всички производители на лекарства, с които блокът е подписал договори.

„Тези ускорени 10 милиона дози ще доведат общите ваксини на BioNTech/Pfizer през второто тримесечие до над 200 милиона“, каза председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен. „Това е много добра новина. То дава възможност на държавите членки да маневрират и евентуално да запълнят пропуските в доставките“, каза тя.

Pfizer потвърди изявлението на ЕС относно доставката през второто тримесечие.

Общо ЕС е резервирал 600 милиона дози от двете компании с двата договора.

Говорител на Комисията заяви на пресконференция, че днешното съобщение няма да доведе до преразглеждане на общите прогнози за доставките на ЕС за второто тримесечие, въпреки че общите обявени и очаквани доставки вече са по-високи.

ЕС очаква да получи 55 милиона дози ваксини от Johnson & Johnson и 35 милиона от Moderna през второто тримесечие, съгласно графика за доставка, публикуван от италианското правителство и вътрешен документ за прогнозите за доставки от германското министерство на здравеопазването.

Миналата седмица AstraZeneca обяви, че цели да достави 70 милиона дози на 27-членния блок през второто тримесечие, значително под първоначалното си договорно задължение от 180 милиона. През първите три месеца на годината ЕС очаква да получи около 100 милиона дози от Pfizer, AstraZeneca и Moderna.

- реклама -