ЕС обяви какво се случва с българското вето за РСМ

„Това, за което съм наясно е, че сме изцяло в задънена улица

по отношение на София. Това не ме прави особено щастлив, тъй като прекарвах всеки втори четвъртък в България. Изглежда, че вътрешната политика е способна да подкопае доверието в ЕС. За това, на този етап не смятам, че изобщо можем да говорим за каквато и да било преговорна рамка“, каза Вархей.

Преди това той беше далеч по-оптимистичен на пресконференция в Брюксел:

„Надяваме се, че Северна Македония и Албания ще започнат преговори за присъединяване към ЕС още днес. Както и че не трябва повече да чакаме заради българските вътрешнополитически причини“.

„Много се надявам, че говорим за дни, а не за месеци и години“, добави Вархей.

Република Северна Македония все още не е получила предложението на френското председателство. Но то ще пристигне в страната едва след като всички държави-членки, включително България, го приемат. Това обяви пък на пресконференция в Охрид премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

„То ще ни бъде представено и тогава ще дадем своите забележки.

Изложих позициите си, те са ясно дефинирани в парламента – няма да водим разговори за македонския език, за македонската идентичност. И трябва да има цялостно решение, което да гарантира, че с това няма да има други изисквания относно напредъка на страната ни в ЕС“, каза Ковачевски.

Той не пожела да коментира политическата ситуация в България.

Но отново заяви, че за разлика от Скопие, където правителството не използва преговорите с България за „трупане на точки“ във вътрешнополитически план. В София било точно обратното – въпросът за Северна Македония е бил използван за „ежедневна политическа употреба“.

„Не знаем какво ще се случи, защото зависи от събитията в техния парламент,

така че е най-добре да го следим, както го правят всички останали“, каза Ковачевски.

Той отново повтори, че страната не бива да се обвързва с дати за старт на преговори с ЕС, защото е напълно подготвена и вече нищо не зависи от нея. Но подчерта, че за разлика от опозицията той смята, че ЕС е стратегическа цел и не бива да има отказ от нея:

„Република Северна Македония има четири последователни доклада на ЕС,

45 процента от нашето законодателство е хармонизирано с това на ЕС, дори в някои глави имаме по-голяма хармонизация от страните, които започнаха вече преговори. Това означава, че сме напълно готови да започнем процеса и сега зависи от съгласието на всички държави-членки“

По думите на Ковачевски 80% от търговията на Северна Македония е с ЕС.

Същото важи и за преките чуждестранни инвестиции, а по-голямата част от емигриралите от Северна Македония са в страни от Европейския съюз.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено