Брекзит

В Братислава: ЕС обяви готовност за незабавни преговори за Брекзит

Доналд Туск: Готови сме да пуснем Великобритания още утре

„Евросъюзът е готов още утре да започне преговори с Великобритания за излизането й от общността, но уважава положението на Лондон“. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след края на неформалната среща на ЕС в словашката столица Братислава.

На нея не присъства британския премиер Тереза Мей.

Тази вечер Туск увери, че Европа е добре подготвена за Брекзит и „дори можем да започнем процедурата още утре“.

Меркел и Оланд: Сигурността и младите са приоритет за ЕС

Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се зарекоха да работят заедно, за да превърнат блока в „успех“ след Брекзит. Toва стана на съвместна пресконференция след срещата на 27-те лидери в Братислава.

По думите на Оланд, укрепването на общата сигурност, развитието на информационните технологии, подобряване на благосъстоянието и заетостта на младите хора ще са приоритети след излизането на Великобритания от общността.

Оланд: „Германия и Франция излязоха с инициативата да направим свои приоритети сигурността, която включва охраната на външните граници и контрола на миграцията, развитието на информационните технологии и осигуряването на перспективи за нашата младеж, достойно равнище на заетост”

Меркел и Оланд

Меркел: „Германия и Франция ще изиграят своята част в следващите месеци , за да превърнат всичко това в успех“

Програмата за реформи ще бъде избистрена на предстоящите срещи на високо равнище през октомври и декември, а подробната програма трябва да е готова за 60-тата годишнина на ЕС, която ще бъде отбелязана през пролетта на специален форум на ЕС в Рим.

Oрбан: Срещата е провал

Орбан„Неофициалната среща на Европейския съюз в Братислава не промени позицията на Брюксел по миграционния въпрос. Затова тя беше неуспешна“, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан.

Според него в ЕС както и преди преобладава същата „разрушителна и наивна миграционна политика“.

Орбан: „Дори сега се говори повече за усилването на процеса на разпределение на мигрантите, отколкото за тяхното спиране на Шенгенските граници“

Единственият успех според премиера на Унгария е споразумението за оказването на конкретна помощ на България със 108 млн. евро.

- реклама -