САЩ ЕС търговските преговори

ЕС обсъжда спиране на търговските преговори със САЩ на срещата в Братислава

Евентуално прекратяване на търговските преговори между ЕС и САЩ ще бъде обсъдено по време на срещата на министрите на търговията от съюза на 23 септември в Братислава. Това съобщи европейски дипломатически източник, цитиран от агенция ТАСС.

Възможно прекратяване на преговорите по ТПТИ ще бъде обсъдено на неформална среща на министрите на търговията на ЕС в Братислава на 23 септември“, посочи източникът.

Недоволство в Европа

По-рано тази седмица няколко европейски лидери се изказаха негативно по отношение на бъдещето на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP).

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че няма да има постигнато търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ, преди да завърши мандата на американския президент Барак Обама в началото на 2017 г.

Настоящото обсъждане на договора между Европа и САЩ няма да доведе до споразумение до края на годината“, посочи държавният глава.

Оланд каза това само часове след като френският държавен секретар по въпросите на търговията Матияс Фекл заяви, че Франция ще поиска следващия месец Европейската комисия да прекрати търговските преговори между ЕС и САЩ.

Всичко тръгна от германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел който заяви, че ТПТИ се е провалило, но „никой не го признава“. В своето изказване Габриел посочи също, че по време на последните си разговори Вашингтон и Брюксел не са успели да постигне съгласие по нито една от разглежданите 27 глави.

- реклама -