ЕС „обсъжда скоро“ искането на Украйна за членство

ЕС ще „обсъжда скоро“ искането на Украйна за членство в Европейския съюз. Това стана ясно от изявление на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Риа новости.

По-рано днес президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска от ЕС незабавно присъединяване към съюза. След това министър-председателят на страната Денис Шмихал заяви, че Украйна кандидатства за членство в ЕС по специална процедура.

В последствие обаче ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен подчерта, че „Европейският съюз

не може да се откаже от собствените си критерии

за приемане на нови страни в общността“.

„Критериите не могат да бъдат изоставени, защото всички в ЕС сме подписали европейски договори, което означава, че има условия и те трябва да бъдат изпълнени“, каза тя. „Няма съмнение, че ще направим всичко възможно да съпътстваме Украйна по този път“, добави фон дер Лайен.
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурностЖозеп Борел пък изтъкна, че

в настоящия дневен ред на лидерите на ЕС

не е включен въпросът за присъединяването на Украйна към общността. Според Шарл Мишел обаче темата ще бъде обсъждана скоро. По време на извънредната пленарна сесия на Европейския парламент, посветена на ситуацията в Украйна, Съветът на ЕС ще направи сериозен анализ.

Междувременно стана ясно, че ситуацията в Украйна ще бъде обсъдена днес от президентите на САЩ, Франция, Германия и Великобритания. За това съобщи пресслужбата на Белия дом.

Лидерите на четирите държави ще проведат видеоконференция в 10:30 ч. сутринта (17:30 ч. българско време), за да „обсъдят последните събития във връзка с Русия и Украйна“.

Подробности за дневния ред на тези консултации не са оповестени.

- реклама -