ЕС

ЕС обсъжда „извънредна спирачка“ за мигранти във Великобритания

ЕС обсъжда възможността Великобритания да получи по-големи отстъпки от Брюксел по отношение на свободата на движение на хора, като една от тях е въвеждането на „извънредна спирачка“ за притока на мигранти. Тя ще действа за период до седем години, пише в. „Гардиън“, уточнявайки, че Лондон ще може да запази достъпа си до европейския единен пазар.

Ако подобно споразумение бъде наложено, то ще отговори на притесненията на някои кръгове в британското общество за притока на мигранти. В същото време ще позволи на Великобритания да има пълен достъп до единния европейски пазар.

И въпреки че този план би бил приет с неодобрение в редица държави като Франция, Полша и други страни от Източна Европа, то предложението ще ограничи икономическия шок от „Брекзит“ за европейската икономика като запази Великобритания в единния паза.

Ще смекчи и политическите щети върху Европейския проект, които биха произлези от пълното излизане.

Ако подобна договоренст бъде приета, то това ще означава, че Великобритания все пак ще трябва да има някакъв принос към бюджета на ЕС. В същото време обаче Лондон ще загуби мястото си на масата за преговори в Брюксел, когато се обсъждат правилата на единния пазар.

Според европейски дипломати ЕС трябва да се опита да задържи Великобритания в единния пазар, стига да е възможно, без обаче да сключва толкова добра сделка, че да предизвика ефекта на доминото и други държави да поискат да напуснат общността.

Ограничаването на мигранти беше договорено и от Камерън

По време на преговорите на Камерън с Брюксел преди референдума, той успя да договори подобна спирачка на миграцията. Тя при активиране трябваше да ограничи достъпът на работещи мигранти от ЕС до помощи в период на четири години след първото им пристигане във Великобритания. След „Брекзит“ обаче това споразумение беше анулирано.

В рамките на сегашните правила за страните от европейската икономическа зона, които покриват държавите от ЕС и Норвегия, съществува възможност за прилагане на „мерки за сигурност“ при наличие на „сериозни икономически обществени или екологични трудности от секторно или регионално естество“.

- реклама -