Тимерманс Полша ЕС съдебна реформа

ЕС незабавно ще отнеме правото на глас на Полша, ако бъде приета съдебната реформа

ЕС „незабавно“ ще предприеме стъпки за отнемането на правата на глас на Полша в блока, ако страната продължи с оспорваната си съдебна реформа.

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

„Препоръката на Комисията е полските власти да не предприемат никакви мерки за отстраняване или принудително пенсиониране на съдии от Върховния съд. Ако такива мерки бъдат предприети, Комисията е готова незабавно да даде начало на процедура по Член 7“, каза Тимерманс.

Става дума за членът от Лисабонския договор, който предвижда налагане на вътрешни санкции, включително и лишаване от право на глас в Съвета на ЕС.

Досега тази мярка, наречена „ядрена опция“ не е била прилагана.

В същото време заместник-председателят приветства факта, че полският президент Анджей Дуда е наложил вето върху част от съдебната реформа на правителството на дясната „Закон и справедливост“, но припомни, че два от четирите закона са приети.

„През изминалата седмица някои неща се промениха в Полша, а някои не… Трябва да отбележим и приветстваме това, че президентът Дуда обяви решението си да наложи вето два от четирите закона“, в реформата, каза Тимерманс. „Въпреки това фактът, че два от четирите закона са подписани, както и това, че работата ще продължи по другите два, означава, че трябва ясно да изразим нашите тревоги“, посочи още той.

Припомняме ви, миналата седмица полският парламент прие спорната законодателна реформа за Върховния съд, независимо от продължилите с дни улични протести, призивите за отказ на опозицията и заплахите за безпрецедентни санкции на Брюксел.

Законовото изменение дава на министъра на правосъдието властта да избира кандидати за съдии. Мярката е последната от няколко съдебни реформи, които според „Закон и справедливост“ са необходими, за да стане съдебната система по-ефективна и да може да се бори с корупцията.

- реклама -