кораби

ЕС настоява за освобождаването на украинските кораби и моряци

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Русия трябва да върне на Украйна корабите и моряците, които бяха задържани при опита да преминат в неделя от Черно в Азовско море.

„Руските власти трябва да върнат на украинците моряците и корабите. Обсъдих ситуацията с президента на Украйна Петро Порошенко и проведох среща с негови представители по-късно днес. Европа е обединена в подкрепа на Украйна …“, пише Туск в Туитър.

Франция и Германия също подкрепят Украйна

Френското външно министерство също изрази загриженост за инцидента в Керченския проток, се посочва в изявление на официалния представител на Министерството по европейските въпроси и външните работи на Франция.

„Въз основа на известните ни факти, вярваме, че нищо не оправдава използването на сила от страна на Русия. Външното министерство призовава Русия и Украйна да покажат максимална сдържаност и да предотвратят военната ескалация“, се казва още в изявлението, в което Русия се призовава „да освободи украинските моряци колкото е възможно по-скоро и да върне задържаните кораби в Украйна“.

Германският външен министър Хайко Маас нарече руската блокада на достъпа до Азовско море „неприемлива“ и призова към намаляване на напрежението с Украйна след кризисен момент в неделя.

„Случващото се буди тревога. Руската блокада на преминаването към Азовско море е неприемлива и е важно блокадата да бъде отменена. Ние призоваваме и двете страни да отстъпят“, написа Маас в Туитър.

Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт каза по-късно, че Берлин следи информациите с „голяма загриженост“ и призова към „сдържаност“ за избягване ескалиране на напрежението. „Както знаете, германското правителство подкрепя суверенитета и териториалния интегритет на Украйна, което включва и Керченския проток –свободен достъп до Азовско море трябва да бъде осигурен.“

Зайберт определи изграждането на мост над Керченския проток „нарушение на международното право, защото Украйна не е включена“ и призова Русия да освободи украинските кораби и моряци. Говорителят на германското правителство допълни, че използването на военна сила от Русия е бил „неоправдано“ и призова „двете страни бързо да възобновят диалога“.

- реклама -