ЕС наложи санкции на ръководителя на руската ФСБ заради Навални

Европейският съюз наложи санкции срещу шестима руснаци, включително ръководителя на ФСБ Александър Бортников, както и един изследователски институт поради ситуацията с Алексей Навални. Това е посочено в постановление на Съвета на ЕС.

Освен ръководителят на ФСБ, под санкциите попадат и първият заместник-началник на кабинета на президента на Руската федерация Сергей Кириенко, ръководителя на отдела за вътрешна политика на руския президент Андрей Ярин, заместник-министрите на отбраната Алексей Криворучко и Павел Попов, както и президентския пратеник в Сибирския федерален окръг Сергей Меняйло. Постановленбието е публикувано в Официален вестник на Европейския съюз.

Санкционният списък включва и Държавния изследователски институт по органична химия и технологии (GosNIIOKhT), с когото на предприемачите от ЕС е забранено да поддържат каквито и да било отношения.

Ограниченията, наложени от ЕС, предвиждат забрана за влизане на територията на Европейския съюз и замразяване на всякакви финансови активи в европейските банки.

- реклама -