терористи Турция извънредно положение отмяна Ердоган

ЕС може да включи Турция в черния списък на офшорните страни

ЕС може да включи Турция в черния списък на офшорните страни, където фирмите и физическите лица извършват финансови дейности, като избягват националното данъчно облагане. Това предаде „Блумбърг”, цитирайки свои източници.

Според информацията, специална работна група на ЕС, ангажирана в изготвянето на този списък, може да препоръча на европейските министри на финансите да посочат Турция по време на среща, насрочена за 5 декември. Както отбелязва агенцията, Брюксел е убеден, че Анкара полага недостатъчни усилия, за да гарантира прозрачност в областта на данъчното облагане.

Страните от общността все още не са решили какви мерки възнамеряват да предприемат по отношение на държавите, които попадат в черния списък. Иначе се очаква в листата да бъдат добавени имената на 36 страни, включително Армения, Панама, Сърбия и Тунис.

По-рано еврокомисарят по икономиката и финансите Пиер Московиси в интервю за италианските медии, каза, че ЕС работи по система за контрол и регулиране на „финансови посредници“ и ще представи списък на офшорни страни преди края на 2017 г.

- реклама -