„Google“

ЕС може да глоби Google с близо 10 млрд. евро

ЕС ще наложи глоба на американския интернет гигант „Google“ от няколко милиарда евро за замразяване на конкуренцията срещу неговата мобилна операционна система Андроид, твърдят източници.

Решението рискува да създаде ново напрежение между Вашингтон и съюза

Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че „Google“ е злоупотребила с господстващото си положение на пазара, като е осъществила връзки с производители на телефони като „Самсунг“ и китайския „Хуауей“.

Дългоочакваното решение идва като опасения за трансатлантическа търговска война, дължаща се на решение на президента Доналд Тръмп да наложи тарифи върху европейския износ на стомана и алуминий. „Google“ може да отнесе глоба до 10% от годишните приходи на компанията-майка „Алфабет“, които достигнаха 110,9 милиарда долара през 2017 г.

Делото срещу Андроид е най-значимото от трите подобни на ЕС срещу гигантската търсачка, която вече беше ударена от рекордните 2,4 милиарда евро глоба.

В случая с Андроид Европейската комисия обвини „Гугъл„Google““, че е изискала от производителите на мобилни телефони Самсунг и Хуауей да преинсталират в търсещите си приложения и браузърите Гугъл Хром и Гугъл Сърч като стандартно условие за лицензиране на някои Гугъл приложения. Двата браузъра са вече инсталирани на „значителното мнозинство“ устройства, продавани в ЕС, коментира комисията.

Обвинението, повдигнато официално през април, твърди също, че „Google“ не позволява на производителите да продават смартфони, които работят с конкурентни операционни системи, базирани на кода на Андроид. Търсачката също така е обещавала „финансови стимули“ на производителите и операторите на мобилни мрежи, ако инсталират Гугъл Сърч на своите устройства, коментира комисията.

- реклама -