ЕС: Лондон не е предоставил план за преразглеждане на споразумението за Брекзит

Великобритания не е направила конкретни предложения за преразглеждане на споразумението за Брекзит и перспективата за развод без сделка остава „много ясна възможност“, заяви ЕС във вторник.

Говорителка на Европейската комисия заяви, че „техническите разговори“ продължават, но всъщност без напредък.

Коментарите дойдоха, след като премиерът Борис Джонсън подчерта, , че ще извади Великобритания от блока със или без сделка на 31 октомври. Противници на този ултиматум сред британските депутати се опитват да го спрат.

„Работното ни предположение е, че на 31 октомври ще има Брекзит“, каза говорителят на Комисията Мина Андреева пред репортери.

На въпрос дали е възможно Великобритания и Европа да разделят пътища без споразумение, тя отговори: „Бих казала, че това е много ясна възможност.“

Британският високопоставен дипломат Дейвид Фрост предстои да бъде в сряда в Брюксел за разговори с представители на ЕС.

Но Андреева не би могла да предложи нищо, за да разсее съобщенията от Лондон, че правителството на Джонсън все още не е измислило начин да модифицира предварително съгласуваното споразумение за раздяла, което Джонсън отхвърли като неприемливо.

„На този етап не мога да съобщя за каквито и да било конкретни предложения, които да сме видели. Казвайки това, ние не настояваме да имаме нещо на хартия, това може да бъде и в цифров вид“, каза тя.

На въпрос дали Великобритания е успяла да предостави „скица“ как биха искали да видят промяната на споразумението за оттегляне, Андреева каза, че не може да съобщи дори за „драскане по пакети с цигари“.

Шефът на Комисията Жан-Клод Юнкер и преговарящият за Брекзит Мишел Барние трябва да докладват на високопоставени служители на ЕС в сряда относно напредъка в преговорите и за подготовката на ЕС за развод без споразумение.

- реклама -