ЕС изключва бързо присъединяване на Украйна

Държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС,

събрали се на неформална среща на върха във Версай,

изключиха всякакво бързо присъединяване на Украйна към ЕС, но отвориха вратата за по-тесни връзки с нея, предаде АФП.

Съветът на Европейския съюз призова Европейската комисия да разгледа заявленията за членството на Украйна, Грузия и Молдова.

Украйна официално започна процеса на европейска интеграция, след като всички лидери на страните и правителствата на ЕС казаха „да“ по време на заседанието на Съвета на ЕС, предаде БНР.

Следващата дума е на Европейската комисия.

„Историческа нощ във Версай. След пет часа разгорещени дебати лидерите на ЕС казаха „да“ на европейската интеграция на Украйна.

„Процесът започна. Героичната украинска нация заслужава да бъде приветствана в ЕС“,

написа в Туитър президентът на Литва Гитанас Науседа.

Темата коментира и украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение:

„Това е последният тест за Европа. Сред държавните лидери има такива, които ни подкрепят, има и такива, които подкрепят само себе си, но ние виждаме как хората от европейските държави, се отнасят към нас.

Знам със сигурност, че ако именно хората решаваха за нашето членство в ЕС, те определено щяха да изберат народа на Украйна.

Днес, когато виждам подкрепата на народите на всяка страна по площадите на европейските столици, знам, че украинският народ вече е в Европейския съюз“.

Лидерите обсъждат какви да бъдат общите европейски реакции в областта на икономиката и отбраната заради кризата, породена от руската инвазия в Украйна.

Дискутира се и бъдещото преструктуриране на енергийния пазар, мерки за ограничаване поскъпването на тока и план за спиране на вноса на фосилни горива от Русия до 2027 година.

Вторият ден от срещата на върха ще бъде посветен на дискусии за укрепване на икономическия модел на ЕС.

Българският премиер Кирил Петков заяви, че ще поиска от европейските партньори да гласуват финансова подкрепа за страните, които приемат бежанци от Украйна.

- реклама -