Мишел Барние, ЕС, Великобритания, споразумение
Снимка: ЕРА/БГНЕС

ЕС и Великобритания не могат да се разберат за бъдещите си отношения

ЕС и Великобритания са отчели днес дълбоки различия в преговорните си становища по споразумението за бъдещите отношения.

Това съобщи днес главният преговарящ на ЕС Мишел Барние след първия кръг от преговорите, започнали в Брюксел по-рано тази седмица.

„За да бъда напълно откровен с вас… има много разногласия и много сериозни разминавания, което вероятно е съвсем естествено“, каза Барние пред репортери след четири дни преговори.

Барние предупреди, че искането на Великобритания да се оттегли от споразумението за колективни права за риболов на блока ще бъде невъзможно.

„Великобритания не желае споразумението за риболов да бъде част от нашето икономическо споразумение, тя желае да договори реципрочен достъп до британски и европейски води на годишна база, което, и мога да кажа това като бивш министър на риболова, наред с други неща, не е практично“, каза той.

По-рано днес Барние каза, че Европейският съюз и Великобритания започват втората фаза от преговорите след излизането на Обединеното кралство от ЕС.

„Тези преговори ще бъдат много интензивни и ще бъдат насочени към пълно преструктуриране на тясното сътрудничество между ЕС и Великобритания на нова правна основа“, каза той.

- реклама -