преговори
сн. БГНЕС

ЕС и Великобритания имат сериозни разминавания в търговските преговори

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви днес, че остават големи различия между Великобритания и Европа, след като в Брюксел приключи първия кръг от търговски преговори.

Европейският съюз и Великобритания започнаха втората фаза от преговорите след излизането на Обединеното кралство от ЕС, която е посветена на бъдещите търговски отношения.

„За да бъда напълно откровен с вас… има много разногласия и много сериозни разминавания, което вероятно е съвсем естествено“, каза Барние пред репортери след четири дни преговори.

Барние предупреди, че искането на Великобритания да се оттегли от споразумението за колективни права за риболов на блока ще бъде невъзможно.

„Великобритания не желае споразумението за риболов да бъде част от нашето икономическо споразумение, тя желае да договори реципрочен достъп до британски и европейски води на годишна база, което, и мога да кажа това като бивш министър на риболова, наред с други неща, не е практично“, каза той.

сн. БГНЕС

По-рано днес Барние каза, че Европейският съюз и Великобритания започват втората фаза от преговорите след излизането на Обединеното кралство от ЕС.

„Тези преговори ще бъдат много интензивни и ще бъдат насочени към пълно преструктуриране на тясното сътрудничество между ЕС и Великобритания на нова правна основа„, каза той.

- реклама -