златни паспорти Унгария, П ЕС, САЩ, санкции, Русияолша, ЕС,бюджет ваксини, солидарност, България ЕК, AstraZeneca, Johnson&Johnson, ваксини, договори
сн. БГНЕС

ЕС и САЩ налагат санкции на Русия заради отравянето на Навални

Европейският съюз официално въведе нови санкции срещу Русия заради ситуацията с Алексей Навални.

Четирима руснаци попадат под европейските ограничения. Това са ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин, командирът на руската гвардия Виктор Золотов, ръководителите на Федералната служба за изпълнение на наказанията и Генералната прокуратура Александър Калашников и Игор Краснов. На всички им е забранено да влизат в ЕС, както и да съхраняват средства в банки в страните от общността.

Това са първите санкции, въведени срещу Русия по нов механизъм, който предвижда мерки за нарушения на правата на човека.

Преди това такива ограничения бяха въведени като част или от общи санкции срещу отделни държави, или от така наречените специални механизми, например за използването на химическо оръжие.

На 15 октомври 2020 г. Европейският съюз вече включи в санкционния списък, свързан със ситуацията с Навални, директора на ФСБ Александър Бортников, първия заместник-началник на кабинета на президентската администрация Сергей Кириенко, ръководителя на президентската администрация по вътрешната политика Андрей Ярин , заместник-министрите на отбраната Алексей Криворучко и Павел Попов, както и пълномощният представител в Сибирския федерален окръг Сергей Меняйло.

САЩ също наложиха санкции на руски физически и юридически лица, след като заключиха, че Русия се е опитала да убие опозиционера Алексей Навални с нервропаралитично вещество.

Това съобщиха високопоставени представители на правителството на президента Джо Байдън, цитирани от Ройтерс.

Във видеконференция те заявиха пред репортери, че мерките се предприемат в координация с Европейския съюз и повториха призива на Байдън към Русия да освободи Навални от затвора.

- реклама -