СЕТА

ЕС и Канада подписаха търговското споразумение СЕТА

ЕС и Канада подписаха търговското споразумение СЕТА.

Подписването на документа беше отложено с няколко дни заради отказа на белгийската провинция Валония да го подкрепи.

Днес пък имаше забавяне след проблем със самолета на канадския премиер Джъстин Трюдо, който трябваше малко след тръгването си за Брюксел да се върне в Отава. По-късно Трюдо все пак успя да стигне до Белгия макар и от втория опит.

На цеременията в Брюксел присъстваха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и словашкият премиер Роберт Фицо.

Подписите им бяха последвани от бурни овации. „Нещата бяха трудни, но в крайна сметка успяхме“, каза канадският премиер Трюдо след церемонията.

„Това е важен ден за ЕС и Канада, тъй като поставяме международни стандарти, които ще трябва да бъдат следвани и от другите“, добави Юнкер.

Преди подписването пред сградата на Съвета на ЕС в Брюксел се проведе и протест срещу СЕТА. Демонстрантите настояха, че от споразумението за свободна търговия ще спечелят единствено големите международни корпорации. Активисти хвърлиха червена боя по сградата на ЕС в града.

Полицията арестува протестиращ срещу СЕТА
Полицията арестува протестиращ срещу СЕТА

СЕТА премахва 99% от данъците между ЕС и Канада, свързвайки единния пазар на съюза с десетата по големина икономика в света

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение отваря пазарите на ЕС и Канада. То насърчава бизнеса, инвестициите и участието на фирми в държавни поръчки от двете страни на океана.

Очакванията са търговският обмен да се увеличи на 12 милиарда евро годишно.
Подписването е само първа стъпка на политически ангажимент по СЕТА. Договорът може да започне да се прилага частично от догодина, но за да влезе окончателно в сила тепърва трябва да мине през поне 2 години ратификационни процедури в ЕП и парламентите на Канада и 28-те европейски страни.

В пакета от документи, които днес ще се подпишат, се дават писмени гаранции на България и Румъния, че до края на 2017 г. Канада ще премахне визите за пътуване на техни граждани.

- реклама -