коронавирус ЕС, резолюция, разследване, произход, COVID-19

ЕС и 110 държави искат независимо разследване на произхода на К-19

ЕС и 110 държави по света подкрепят чернова на резолюция, в която се призовава за независимо разследване на произхода на пандемията от COVID-19.

Това съобщи днес на пресконференция говорител на Европейската комисия.

Той отбеляза, че предстои документът утре да бъде представен на заседание на Световната здравна организация (СЗО). По неговите думи в документа се настоява за съгласуван отговор на пандемията. Имаме нужда от по-ясно разбиране за обстоятелствата около произхода и разпространението на новата болест, добави говорителят, предава БТА.

Той отбеляза, че вече неколкократно върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел призова за независимо разследване, встрани от споровете между Вашингтон и Пекин. По думите на говорителя може да се очаква подобна проверка да се извърши в рамките на международните организации.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус ще инициира проверка на начина, по който СЗО, която е орган на ООН, е реагирала на епидемията от коронавируса.

Той обяви това на годишната конференция на организацията в Женева.

Проверката ще започне в най-ранния подходящ момент, каза той в отговор на искането. Според него тя трябва да се фокусира не само върху действията на СЗО, но и върху начина, по който са отговорили на пандемията всички международни действащи лица.

- реклама -