Юнкер ЕК ЕС санкции Русия САЩ

ЕК готова да брани интересите на съюза, ако бъдат засегнати от новите американски санкции срещу Русия

Европейската комисия обяви, че е готова да предприеме действия, за да защити интересите на ЕС, ако бъдат засегнати от новите американски санкции срещу Русия и ако бъде застрашена европейската енергийна сигурност.

Това предадоха световните агенции.
„Ако нашите опасения не бъдат достатъчно взети взети предвид, сме готови до няколко дни да предприемем съответни действия“, каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в комюнике, цитирано от ДПА.

„Американският законопроект може да има непреднамерен ефект, който да засегне интересите на ЕС в областта на енергийната сигурност. Америка на първо място не може да означава, че интересите на Европа са на последно“, добави Юнкер.

Приетият вчера почти единодушно законопроект от долната камара на американския конгрес, който трябва да бъде гласуван и в Сената, включва санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. В своето комюнике Еврокомисията припомня, че законопроектът предвижда „налагане на санкции на всички компании (включително европейски), които допринасят за развитието, за поддръжката, за модернизацията или за ремонтирането на тръбопроводи, изнасящи енергия от Русия“, отбеляза Франс прес.

„В зависимост от това как се приложи, той може да засегне инфраструктурите, пренасящи енергийни ресурси в Европа, както и проекти от жизнено значение за европейските цели за енергийна диверсификация, например проектът за терминал за втечнен природен газ на Балтийско море“, подчерта ЕК.

 

В момента ЕС изразява своите опасения пред САЩ по всички дипломатически канали, се казва в текста.

В желанието си да накаже Русия за намесата в американските президентски избори през 2016 г., Камарата на представителите подкрепи със съкрушително мнозинство (419 „за“ срещу 3 „против“) новия пакет от санкции, който забранява на президента Доналд Тръмп да отменя наказателни мерки, без да получи разрешение от Конгреса.
Новата мярка на Вашингтон, разгърната в документ от 184 страници, е насочена срещу руския президент Владимир Путин и приближените му олигарси, тъй като взема на прицел важни сектори от руската икономика, включително оръжейните продажби и износа на енергия, посочи Асошиейтед прес

- реклама -