Банков картел! ЕС глоби три световни банки за манипулиране на индекса Euribor

Европейския съюз наложи глоби на три международни банки – HSBC, JP Morgan и Credit Agricole за манипулиране на европейския борсов индекс Euribor, който се използва за широк набор от финансови инструменти.

Европейската комисия глоби банките с общо 485 млн. евро за участие в картел на деривати на европейски лихвени проценти, се казва в изявление от Брюксел.

JP Morgan може да обжалва решението на ЕК за Euribor

Банката JP Morgan отрече да е извършвала незаконна дейност във връзка с глобата на Европейската комисия за манипулиране на европейския борсов индекс Euribor и заяви, че може да обжалва решението.

„Ние си сътрудничихме напълно с Европейската комисия по време на петте години на разследване“, заявиха от американската банка в изявление.

„Ние не сме участвали в никакви закононарушения във връзка с бенчмарк индекса Euribor. Ще продължим енергично да защитаваме нашата позиция срещу обвиненията, в това число и чрез възможно обжалване пред европейски съдилища“, се казва още в официалната позиция.

Решението на ЕК е поредното срещу някои от най-големите световни банки след края на финансовата криза от 2008 г.

“Днешното съобщение отправя ясно послание – банките и всички компании трябва да уважават европейските правила“, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер по време на пресконференция.

Делото за манипулирането на Euribor е едно от многото, засягащи коригиране на бенчмаркови индекси като Libor или Yen Libor, които се използват всекидневно за определяне на цени на широк набор от активи, включително ипотеки и студентски заеми.

През последните години някои от най-големите световни банки признаха за осъществяване на тайни споразумения за незаконно определяне на индекси и им бяха наложени тежки санкции.

През този юли четирима банкери на Barclays получиха затворнически присъди за манипулиране на индекса Libor в периода между 2005 г. и 2007 г.

- реклама -