Mastercard

ЕС глоби Mastercard с 647 милиона долара

ЕС глоби глобалния гигант Mastercard с 647 милиона долара за възпрепятстване конкуренцията между банките, които предлагат по-евтини такси за плащане.

„За да предотврати практиката за търсене на най-добрата банкова оферта в съюза от страна на търговците, от Mastercard изкуствено завишават разходите за картови плащания, като така вредят на потребители и търговци”, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Когато клиент плаща на търговец с кредитна карта, от банката на търговеца се плаща такса към банката на картодържателя. Банката на купувача обаче прехвърля тази такса към магазина, който я прехвърля към клиентите.

Преди 2015 г. нивата на тези такси варираха в цяла Европа, но правилата на Mastercard задължиха банките получателки на парите да налагат таксите, които са приети в тяхната страна.

„Това води до по-високи цени за продавачи и купувачи, като ограничават международната конкуренция и изкуствено накъсват пазара”, заявиха от Европейската комисия.

„На база на това комисията заключи, че Mastercard пречи на търговците да се възползват от по-ниските такси и конкуренцията на банките в международен план, като така нарушава антитръст правилата на ЕС”, пишат още от ЕК.

„Нарушението приключи, когато Mastercard промени правилата си, с оглед на влизането в сила на регламента на таксите за обмен”, казаха от Комисията.

„Решението за глобата е на база само на минали практики, като покрива периода от по-малко от две години и няма да се изисква промяна на настоящите условия на Mastercard”, заявяват още от ЕК.

- реклама -