ЕС: Европа няма да спре заради германската криза

Европейският съюз ще продължи с плановете си за реформи на Еврозоната, въпреки провала на коалиционните преговори в Германия. Това заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

 

„Европа няма да спре на пауза по време на този период. Ще продължим напред с нашите предложения, както беше съобщено по-рано, за нов проект на европейски паричен съюз, насрочени за 6 декември, навреме за срещата на върха на еврозоната“, посочи Схинас.

По думите на Схинас председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е разговарял в събота с германския канцлер Ангела Меркел и следи отблизо случващото се в Германия.

 

Лидерите на 27-те държави членки на ЕС, без Великобритания, трябва да се срещнат в Брюксел на 15 декември, за да обсъдят плановете за реформи на единната валута.

Срещата е част от по-обширните планове на съюза за бъдещето след Brexit.

 

Коментарът на Схинас идва, след като в края на миналата седмица стана ясно, че проучвателните преговори за коалиция в Германия завършиха без успех. Сега наред е германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който трябва да направи опит да изведе страната от кризата, без да се стига до нови избори.

- реклама -