EС е похарчил 5,5 млрд. евро неправомерно

Европейският съюз е изразходвал неправилно 5,5 млрд. евро през 2015 г., заяви финансовият регулатор на блока. Европейската сметна палта предупреди, че Брюксел трябва отново да си върне доверието на европейските граждани след Брекзит и други кризи от изминалата година.

Представяйки доклада, президентът на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене посочи, че европейските граждани са загубили доверието си в институциите на ЕС заради икономическите проблеми на съюза през последната година, мигрантската криза, както и референдума във Великобритания.

„Хората не могат дори да започнат да ни се доверяват, ако не вярват, че се грижим както трябва за техните пари“,заяви Лене.

Според доклада т. нар. процент на грешки при харченето е намалял леко до 3,8% от бюджета на ЕС за 2015 г. в размер на 145,2 млрд. евро. Въпреки това все още е значително над приемливите стойности от 2,2%.

Извънредни харчове на ЕС

Според Сметната палата обаче тези данни не са признак за измами, а дават оценка на парите, които не е трябвало да бъдат давани, тъй като не са в пълно съответствие с европейските разпоредби.

Харчовете на ЕС се равняват на средно 285 долара на гражданин от 500-милионния съюз.

- реклама -