Гърция мигранти допълнителни средства

ЕС дава още 115 млн. евро на Гърция за мигрантите

Европейският съюз обяви, че превежда 115 милиона евро допълнително, за да помогне на Гърция да се справи с присъствието на голям брой мигранти на нейна територия, предаде АФП. Това става ден след публикуването на критичен доклад за условията за прием на мигрантите.

Преди зимата

Новите суми са предназначени да подобрят положението на бежанците в Гърция в очакване на зимата, обясни европейският комисар за хуманитарната помощ Христос Стилианидис. Трябва за бъдат подобрени на условията в съществуващите центрове и за строителството на нови, както и за оказване на помощ на малолетните бежанци в училищна възраст, които нямат придружители.

Хюман Райтс Уоч публикува доклад, в който изобличава „продължителното произволно задържане“ на деца бежанци в Гърция. Според организацията, гръцките власти редовно прибягват до такова задържане в малки и свръхнаселени килии, където малолетните пребивават в нездравословни условия в продължение на седмици и дори на месеци, като средната продължителност е 40 дни.

Повече от 850 000 мигранти прекосиха миналата година Егейско море между Турция и гръцките острови Лесбос, Самос, Кос, Хиос и Лерос.

- реклама -