ЕС дава 9 млрд. евро за дигитална политика в новия си програмен период

ЕС отделя 9 млрд. евро за дигитална политика в новия си програмен период 2021-2027 г. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел по време на откриването на двудневната „Цифрова асамблея 2018“

„Цифровата промяна е определящият нашето време процес. Европейската комисия извървя дълъг път, но остава още. Вече имаме своите цифрови истории на успеха, например, отпадането на таксите за роуминг. Само за миналата година броят на телефонните обаждания се е удвоил, благодарение на което хората се чувстват като у дома си. Преносимостта на данните позволява на нашите граждани да имат достъп до своя абонамент за услуги, където и да се намират в Европа. Днес всички имаме регламент, според който личните данни на гражданите са защитени на най-високо ниво“, каза Габриел и добави, че се гордее с това, че заедно с екипа си ще има 9 млрд. евро през следващия програмен период, за да върнат Европа на лидерската карта в областта на суперкомпютрите.

Тя подчерта, че също така, че трябва да се помисли и за селските райони, които по думите ѝ трябва да се развиват заедно с градските. Комисарят добави, че цифровата трансформация ни дава шанс да покажем колко сме креативни и иновативни, но също така ни изправя и пред различни предизвикателства.

Габриел посочи, че днес е и официалният старт на цифровата програма за Западните Балкани и посочи, че „Дигиталната асамблея“ е най-голямото и ключово събитие за ЕС. Тя допълни, че проблемите са набелязани и вече може да бъдат дискутирани конкретните проекти – киберсигурността, дигитални и информационни хъбове, суперкомпютри, развитие на дигиталните умения и др.

От своя страна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски заяви, че след Естонското председателство проблемите и насоките, в които трябва да се работи са ясни и са поставени на масата.

„Става въпрос за свободното движение на данни, намаляването на цените за роуминг услугите в държаните от Западните Балкани и др. И неслучайно рамката, която се предвижда за дигиталните технологии от ЕС, е около 9 млрд. евро и показва, че това е приоритет за Съюза“, каза още Московски.

Работи се и по въвеждането на 5G

Очаква се до края на 2020 г. страните-членки трябва да имат координирано управление на радио-честотния спектър включително и на двете радиочестотни вълни, които са пионерските вълни за 5G, каза еврокомисарят.

„Относно радио честотния спектър и неговото управление например сме назад, но полагаме усилия това да стане факт скоро и да достигнем държави като Финландия, Австрия Холандия и др.“, добави транспортният министър Ивайло Московски.

- реклама -