тероризъм

ЕС дава 100 млн. за градоустройствени промени заради тероризма

Европейският съюз представи планове за промяна на архитектурата на публичните пространства, за да може те да станат по-трудни за извършване на терористични нападения като тези в Барселона и Ница.

ЕК даде 100 млн. евро за адаптирането на обществени места, голяма част от които са туристически дестинации

„Не можем да спрем всички атаки, но можем да направим все по-трудно за терористите и други, които ни желаят злото, да извършват нападенията си“, заяви европейският комисар по въпросите на сигурността Джулиан Кинг по време на пресконференция.

Мерките за промени на обществените пространства включват инсталирането на бариери на многолюдни места, архитектурни насоки за тяхната защита, както и съвети за това как да бъдат опазени по-ефективно спортни и културни мероприятия.

„Вярваме, че можем да направим обществените места по-малко уязвими, без да променяме напълно тяхната същност на поначало открити пространства“, посочи още Кинг.

По думите му подобни градоустройствени промени могат да предотвратят т. нар. нискотехнологичен тероризъм, при който атентаторите използват камиони, за да нападат пешеходци. Подобни атаки имаше през последните години във Франция, Германия, Испания и други страни от ЕС.

Плановете на ЕК също така включват и предложения за ограничен достъп до вещества, които могат да бъдат използвани за направата на бомби. Комисията също така предлага и нов набор от техники и обучения, които да се използват за разкодиране на криптирани съобщения, с които нападателите често контактуват помежду си.

ЕК също така е изготвила и план за по-добра подготовка на населението срещу химични, биологични или ядрени атаки.

- реклама -