Юнкер-Туск

ЕС чака бърза молба от Лондон за напускане

Европейският съюз очаква от Лондон бърза молба за излизане от общността.

Това се казва в разпространено съвместно изявление на ръководителите на институции на Европейския съюз – председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, председателя на Евросъвета Доналд Туск, председателя на Европарламента Мартин Шулц и премиера на страната ротационен председател Холандия Марк Рюте.

Решението на Великобритания да напусне Евросъюза „не означава началото на края“ на ЕС, заяви още Юнкер. ЕС се надява, че Великобритания ще „остане в бъдеще негов близък партньор“, каза той.

Френският президент Франсоа Оланд също призова Великобритания да започне процедурата за напускане на Европейския съюз, колкото е възможно по-скоро.

Франсоа Оланд„Британците решиха да напуснат ЕС. Това е един болезнен избор, който уважавам. Франция ще продължи да работи с тази приятелска страна. Нашите тесни връзки ще бъдат запазени. Британският избор поставя ЕС в трудна ситуация и трябва да се имат предвид тези недостатъци… Народите очакват ЕС да препотвърди ценностите си – за свобода, за толерантност и мир“, заяви Оланд.

Според него укрепването на еврозоната и демократичното управление е необходимост. „ЕС трябва да бъде възприеман и контролиран от гражданите. В понеделник заминавам за Берлин, където с Меркел ще обсъдим нещата, които трябва да бъдат направени преди Европейския съвет във вторник“, каза още Оланд.

- реклама -