ЕС: Атина и Скопие написаха днес нова страница за общото ни бъдеще

В очакване на следващите стъпки към пълното прилагане на Преспанското споразумение, вече уверено можем да кажем, че днес Атина и Скопие заедно написаха нова страница за общото ни бъдеще в ЕС. Това се посочва в съвместно изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисаря по въпросите на съседството Йоханес Хан, съобщи БТА.

Горещо приветстваме поредната важна стъпка към ратифицирането на споразумението, допълват те по повод гласуването в гръцкия парламент. От самото начало ЕС силно подкрепяше историческото споразумение, подписано от премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев под егидата на ООН. Необходими бяга политическа смелост, ръководство и отговорност от страна на всички, за да се реши един от най-трудните спорове в региона, се посочва в изявлението.

Двете държави използваха неповторимата възможност. Това дава пример за помирение в Европа и допълнително ще насърчи европейската перспектива на региона, заявяват Юнкер, Могерини и Хан.

Хан: Аплодирам Македония и Гърция за смелостта и визията

Веднага след ратифицирането на Договора от Преспа в гръцкия парламент, първите реакции започнаха да валят. Сред първите, които честитиха, бе еврокомисарят Йоханес Хан.

Комисарят по разширяването, Йоханес Хан нарече решаването на спора за името „историческа стъпка напред“ както за страните, така и за региона и за Европа като цяло.

„Аплодирам лидерите от двете страни за тяхната смелост и визия“, пише Хан.

„Този успех, добави той, нямаше да се случи без ясната перспектива за членство в ЕС на наскоро преименуваната Северна Македония. Това е силата на визията на ЕС, която носи стабилност и просперитет в региона във време, когато дестабилизиращите сили растат“, пише Хан.

Той каза, че е лично удовлетворен, че пътят към Преспа започна със споразумението от Пържино през 2015 г., в което той лично е посредничил и което е позволило на страната да излезе от дълбока политическа криза.

„Оттогава страната започна дълбоки реформи и разреши споровете със своите съседи, това трябва да бъде вдъхновение за целия регион“, заключи Хан.

Еврокомисарят по финансите Пиер Московиси заяви, че днешната ратификация бележи важен етап в политическата и икономическа стабилност на Гърция, региона и Европа.

Курц: Пътят на Северна Македония към ЕС е отворен

Австрийският канцлер Себастиан Курц е следващият от редицата европейски политици, които поздравиха за ратификацията на Договора от Преспа.

„Днешният вот на гръцкия парламент за ратифициране на Договора за Северна Македония е наистина исторически! Споразумението е в полза на хората от двете страни и проправя пътя на Северна Македония за присъединяване към ЕС – цел, която Австрия напълно подкрепя”, пише Курц в Туитър.

- реклама -