Ердоган терористични групи борба атаки

Ердоган пак заплаши: Ако отидете още по-далеч, границите ще бъдат отворени

Ердоган заплаши да отвори границите за мигранти заради замразяването на преговорите с ЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши да отвори границите на страната за нелегални мигранти. Това изказване идва след като Европейският парламент реши да подкрепи резолюция, замразяваща преговорите за членство с Анкара.

„Чуйте ме. Ако отидете още по-далеч границите ще бъдат отворени, имайте това предвид“, каза Ердоган по време на реч в Истанбул, обръщайки се към Европейския съюз.

Президентът продължи с обвинения срещу Брюксел в нехуманно и несправедливо отношение спрямо мигрантите. „Вие никога не се отнесохте честно и не третирахте справедливо хората. Не вие прибирахте бебета, когато бяха изхвърляни на бреговете на Средиземно море. Ние сме тези, които хранят около 3,5 млн. бежанци в тази държава“, каза Ердоган, цитиран от в. „Хюриет“.

„Вие не спазихте обещанието си. Когато 50 000 бежанци се появиха на Капъкуле вие проплакахте, казвайки „Какво ще правим, когато Турция отвори границите. Вижте, ако отидете по-далеч, тези граници ще бъдат отворени. Трябва да знаете това“, допълни той.

На 18 март Анкара и Брюксел подписаха споразумение, в рамките на което Турция ще помогне за спирането на потока от нелегални мигранти към Европа, а в замяна ще получи визова либерализация и ускоряване на процеса за членство в съюза.

- реклама -