Ернесто Нориега, експерт по мълниезащита: Не използвайте телефон по време на гръмотевична буря!

Мъж беше покосен от светкавица, която влезе през рамото и излезе през петата му. Семейство остана без покрив, след като мълния падна върху къщата им по време на буря и домът се подпали. Това са само част от последствията на бурите през последните дни у нас. Знаем ли обаче как да се предпазим по време на буря, така че да защитим както себе си, така и имуществото си? Според експрета по мълниезащита Ернесто Нориега отговорът е по-скоро НЕ.

Инженер Ернесто Нориега Стефанов е роден в слънчева Хавана, Куба в семейството на българка и кубинец. Повече от 10 години е управител на фирма, чиято основна дейност е свързана с мълниезащита. Обучава експерти по мълниезащита на сгради, външни съоръжения и открити пространства. Обучавал е и пожарникари.

– Знаем ли в България как да се пазим от мълнии? 

– Тук в България за разлика от западните държави българите не взимат превантивни мерки. Чака се да се случи проблема и тогава се търси решение. Или си казват – вероятността е много малка да ми се случи на мен. В много европейски страни, и не само, хората взимат превантивни мерки.

Сега сме в разгара на гръмотевичните бури, които започват от април и продължават до октомври. И хората трябва да бъдат изключително внимателни.

В България над 90 % от старите жилищни сгради нямат мълниезащита. В селата над 98% от къщите нямат такава защита. Затова и се стига до инциденти като този в къщата в Казанлък.

Хора си купуват жилища за десетки хиляди евро. За съжаление много инвеститори и строители се опитват да спестят от качествена мълниезащитна система.

– Само ако мълнията падне върху нашата сграда ли сме изложени на риск?

– Може да падне гръмотевица и на 2 км, но да се регистрира високо напрежение във всички електрически уреди в този радиус. Затова и има практика в много държави в електрически табла да се слагат защити срещу пренапрежение. В България това оскъпява таблото с около 40 лв. на апартамент, но тази превенция също рядко се прилага. И в един момент всички електроуреди да изгърмят.

– Какви грешки допускаме по време на буря?
– Най-голямата грешка е говоренето по телефон. Най-добре е апаратът да бъде изключен не само заради нашата безопасност, но и заради сигурността на самия телефон. Трябва да се избягват риболов по време на буря, разходки по морския бряг, поход в планината. Всички дейности по време на буря на открито са опасни.
Ние нямаме въведена в България система за предупреждение за бури.

Хората не се интересуват какво представляват гръмотевичните бури и какви последствия може да им от тях. Обучавал съм преди години и пожарникари. Оказа се, че някои от тях имат обща култура, но не са навътре в материята.

– Имат ли срок на годност инсталираните мълниезащити? Има ли момент, в който спира да бъдат ефективна защита?

– Във Франция, Англия, САЩ фирмите, които предлагат мълниезащита имат сертификати. Т.е. фирмите се контролират от държавата и те правят само такива защитни системи по стандарт.

 

А в България всеки е майстор по всичко – всеки електротехник може да каже – аз ще ти направя защита.

Слагам гръмоотвод на покрива и готово. Но например един прът 2 м на покрива, той защитава 4 м радиус. И хората си мислят, че имат мълниезащита. Може би някога по старите стандарти да е било сигурно, но днес стандартите са различни.

Според международни стандарти след всяка буря и попаднала мълния в гръмоотвод системата за защита трябва да се проверява дали е изрядна. Въведени са и броячи на мълнии. Те отчитат кога пада гръмотевица и като се отчете отива специалист и проверява системата. Това е огромна мощност. Видяхме в Пловдив активността от последните дни – те са колкото една бомба. България е една от малкото държави в Европа, в която няма мрежа, която да отчита гръмотевиците в реално време.

– Кое е най-сигурното място за нас по време на буря?

– Хубаво е да сме седнали на диван например, ако сме си вкъщи. Също така да стоим далеч от електроуреди и да ги изключим.

Трябва да забравим за мобилните телефони по време на буря.

Навън най-безопасното място е в автомобила. В гората да бъдем поне на метър от дървото. Ако мълнията мине през сърцето човек може да загине на място.

- реклама -