Ердоган

Ердоган: Зачитаме границите на всяка държава, дори ако тя лежи на сърцата ни

Турция зачита географските граници на всяка държава, дори ако тя „лежи на сърцата ни“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Toва се случва само седмица след друго негово скандално изказване, в което той заяви: „Не можем да чертаем граници по сърцата си, а и няма да го позволим. Турция не може да забрави сънародниците си в Западна Тракия, Кипър и Крим“

Този път намеците са за Мосул

Днешното изказване на турския президент обаче визира иракския град Мосул, който някога е бил част от Османската империя, предаде Ройтерс.

Коментарът на Ердоган бе направен, след като премиерът на Ирак категорично отхвърли искането на Турция да участва в битката за прогонване на „Ислямска държава“ от града.

Iraqi Shiite protest against Turkey in Basra

„Някои необразовани хора идват и казват: „Каква връзка имате с Ирак?“. Тази география, за която говорим сега, е част от нашата душа“, каза Ердоган в речта си.

Турският президент обаче не повдигна въпроса за Сирия, която също обяви, че не желае армията на Ердоган и ги заплаши с отмъщение за намесата в страната с операцията „Щитът на Ефрат.

 

- реклама -