Ердоган води на президентския вот в Турция, съобщава турската ЦИК

Ердоган

Според официалните данни настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган води убедително на предсрочните президентски избори, които се проведоха днес в Турция. Основната опозиционна Народно-републиканска партия обвини властите в манипулиране на данните, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Според официалните данни, които Висшия избирателен съвет е предоставил на Анадолската агенция за разпространение, президентът Ердоган води с 55,9% при обработени 60,4% от бюлетините. Втори остава кандидатът на НРП Мухарем Индже, който, според тези данни, изостава сериозно с резултат от 29%.

Всички останали претенденти получават по-малко от 10%, включително кандидатът на прокюрдската Партия на демократичните народи /ПДН/ Селахатин Демирташ, който гласува в затвора в Одрин, откъдето по телефона водеше предизборната си кампания.

Народно-републиканска партия обвини Анадолската агенция в разпространяването на лъжливи данни за изборните резултати за президент. Това обяви говорителят на партията Бюлент Тезджан.

„Според нашите източници Реджеп Ердоган води на президентските избори с резултат от 46%, а Мухарем Индже получава 40,35%“, каза той.

НРП също така съобщи, че агенцията първоначално обявява резултатите от тези региони в страната, където Ердоган има най-много привърженици. По този начин медиите „манипулират общественото мнение“, смятат от опозицията.

Анадолската агенция притежава изключителното право да предоставя резултатите от Висшата избирателна комисия за президентските и парламентарните избори.

Турските граждани за първи път в историята избираха едновременно президент и парламент. Право на глас имаха около 60 милиона души. Гласуването се проведе в 81 провинции от 8.00 часа до 17.00 часа българско и местно време. Турските граждани в чужбина дадоха вота си в периода 7-19 юни.

Според властите изборите са преминали без сериозни нарушения и в нормална атмосфера, но бяха регистрирани няколко инцидента, включително смъртни случаи. За охраната на реда по време на изборния процес бяха ангажирани над 531 000 служители от силите за сигурност, в това число 264 526 полицаи и 195 695 жандармеристи.

Този вот ще промени формата на държавното управление и ще превърне Турция от парламентарна в президентска република. Според последните поправки в Конституцията, които влизат в сила още утре, всички лостове на изпълнителната власт ще бъдат в ръцете на президента, а парламентът ще се отдаде единствено на законодателните въпроси. Така щяла да се минимизира всяка възможност за натиск и влияние на изпълнителната власт върху законодателната.

Според сега действащото законодателство, законопроектите, изработвани от правителството, се пращат в парламентарните комисии и се гласуват в парламента. От утре обаче системата за вземане на решения ще претърпи промени. След като администрацията на министър-председателя се опразни, лично президентът ще внася в парламента законопроектите, при това пряко в ръководството му, а то ще ги разпределя по комисиите. Докато досега министерствата регулираха обществените дебати и становищата на експертите, и внасяха в парламента вече завършен проект, а на депутатите им оставаше само да правят промени в текстовете, вече по силата на новата система парламентарните комисии ще организират обществените обсъждания.