сн. БГНЕС

Ердоган: Световните реакции във връзка със „Света София“ не засягат Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи, че идващите от чужбина реакции във връзка със „Света София“, каквито и да са те, не засягат Турция.

В изявлението, което направи след петъчната молитва, Ердоган заяви:

„Има и положителни и отрицателни реакции. Някои разговаряха с мен. Аз отговорих както подобава. Връщането на „Света София“ от музей в оригиналния й вид е най-естественото право на нашия народ. Реализирането й е важно не само за Турция, но и за целия мюсюлмански свят, тъй като беше една отворена рана.

сн. БГНЕС

Смятам, че беше дълг на Държавния съвет, а също и наш исторически дълг да затворим тази рана. И този дълг бе изплатен. Актът означава, че „Света София“ бе освободена от веригите на робството и тази верига бе разкъсана и изгхвърлена. Този акт бе наша младежка мечта. И сме щастливи, че я реализирахме. Никой няма право да нарича това „просто политическа реторика“. Този акт беше лелеяна мечта на нашето управление и заедно с това на нашия народ и я осъществихме“, каза Ердоган.

сн. БГНЕС

Той посочи още, че първият намаз в „Голямата джамия Света София“ 86 години след обявяването й за музей ще се извърши на 24 юли т.г., в петъчен ден, който е свещен за мюсюлманите.

Церемонията по намаза ще се организира и ръководи от Дирекцията по вероизповеданията – Диянет, под чиято юрисдикция се намира Света София според публикувания от Ердоган указ.

сн. БГНЕС

Диянет ще организира реда и провеждането на намаза, хората, които ще бъдат поканени. Очаква се да участват между 1000 и 1500 души. Ще може и отвън на площада пред джамията да се извършва молитвата, каза още Ердоган. Преди това Ердоган бе отказал на настояването на Диянет да изнесе намаза и беше взето решение, че ще бъде извършен от директора на Диянет Али Ербаш.

- реклама -